11 tips: så skriver du bättre blogginlägg

En blogg driver trafik till din hemsida, bygger relationer och förtroende med besökaren och ger dig som skriver en chans att positionera dig som expert i din bransch. För att lyckas behöver du skriva blogginläggen på rätt sätt.

1. Välj rätt ämne. Vad du ska skriva om beror på vilken bransch du befinner dig inom men tänk content marketing och inte bara sälj. En blogg om hur bra du är bryr sig bara dina föräldrar om att läsa. En bloggläsare vill få ut något av att lägga tid på att läsa. De vill få tips, de vill underhållas, de vill få information som de har nytta av. Tänk på detta och våga nischa dig ordentligt. Berätta inte bara om dina produkter utan analysera vad din målgrupp vill lära sig mer om.

2. Skriv så att det är lätt att läsa. För många, långa meningar gör att läsaren tröttnar. Ett klassiskt grepp är att göra minst varannan mening kort. Webbcopy är inte akademisk text utan kan snarare ses som ett engagerande, välformulerat tal som uppmuntrar till att göra något eller som ska underhålla någon. Skriv rakt på sak och kom fram till poängen innan läsaren tröttnat.

3. Formalia som förtydligar för läsaren. Rättstavning och grammatik är en sak. Sedan gäller det att tänka på smarta styckesinledningar, att gärna använda mellanrubriker och att bryta av med en punktlista ibland. Det gör innehållet luftigare och lättare att läsa på webben samtidigt som läsförståelsen ökar.

4. Locka läsaren att läsa klart. På webben har du bara några sekunder på dig att fånga läsarnas intresse. Det betyder att läsaren måste ”få ut något” direkt för att orka stanna kvar. Berätta det intressantaste först och håll sedan flowet och tempot uppe resten av texten.

5. Berätta sammanhängande. Sedan gäller det att berätta en sammanhängande historia som läsaren förstår. En bloggtext bör inte vara röriga tankevandringar fram och tillbaka utan hellre en klar, tydlig kommunikationskanal där innehåll förmedlas effektivt om än med en personlig touch såklart. Det journalistiska berättandet är bra som inspiration.

6. Läs alltid texten högt för dig själv innan publicering. Genom att läsa texten högt och noggrant så är chansen större att du upptäcker om texten inte flyter på ordentligt. Plus att du hittar dolda stavfel och annat skräp.

7. Länka till annat innehåll. Du kan länka till andra delar av din egen sajt eller till andra, trovärdiga hemsidor. Får du sedan länkar tillbaka bygger det upp Googles förtroende för dig. Tänk på att alltid fylla i att länkar ska öppnas i en ny flik i ditt bloggpubliceringsverktyg.

8. Avgränsa innehållet till ett ämne. En viktig sak är att inte berätta för mycket i ett inlägg. Välj ett, avgränsat ämne att skriva om. Vill du säga mer får du skriva fler inlägg. Fatta dig kort också. Ett blogginlägg ska hållas kort jämfört med en artikel i ett magasin. Skriv inte mer än en A4 och helst kortare än så.

9. Välj rätt bild till innehållet. Bilden ska lyfta innehållet och locka till läsning av texten. Det händer ofta att bloggläsare bara kollar på bilden och struntar i texten.

10. Få Google att gilla dina bloggposter. Genom att publicera bloggposter med innehåll som är intressant för sökmotorer så som Google kan du dra trafik till din blogg/hemsida. Särskilt nischade bloggar kan med små medel positionera sig hos Google genom att lägga upp rätt innehåll och att använda rätt nyckelord. De flesta använder sökmotorer för att söka efter svaret på en fråga. Därför är det smart att fokusera på att skriva inlägg som ger svar på frågor. Särskilt rubriken ska tala om att här hittar läsaren svaret på en fråga. Sedan måste inlägget såklart matcha det. Kanske hittade du till det här blogginlägget för att du sökte svar på frågan: Hur skriver man bättre blogginlägg?

11. Välj rätt bloggverktyg: det lilla företaget. Att använda wordpress.com eller wordpress.org är smidigt för att komma igång med bloggandet. Ett litet företag kan mycket väl nöja sig med en gratis blogg från början, samma sak om du är konsult. Jag rekommenderar dock att använda ett webbhotell och så wordpress.org. Så är den här sajten skapad, superlätt! Däremot gillar jag inte Blogger och Blogg.se tycker jag passar privatpersoner bäst.

Hoppas våra tips är till nytta! Om du vill få hjälp med att skriv blogginlägg till ditt företag eller hjälp med att komma igång med en blogg får du såklart gärna höra av dig till Kapybara Media.
/ Wilda

Leave a comment

Your email address will not be published.


*