Så skapar du en bra LinkedIn-profil

Ett gott första intryck. Det och mer ska din LinkedIn-profil leva upp till för att du ska få ut max av världens största jobbrelaterade sociala nätverk. Så här gör du för att lyckas.

1. Ett proffsigt foto är absolut nödvändigt
Kanske har företaget du jobbar på pressbilder du får använda. Annars får du lösa fotograferingen själv men tänk på att bilden är otroligt viktig. En solbränd och lättklädd semesterbild går bort men tänk också på att inte ha för formella kläder på dig om du inte alltid ser ut så på jobbet. Trovärdighet och professionalitet är ledorden och jag själv tycker det är en fördel att se glad och öppen ut på bilden. Vem vill jobba med en surkart?

2. Jobbtitel eller nyckelord som beskriver dig
Intill din profilbild finns plats för din jobbtitel eller ett par nyckelord. En titel är professionellt och trevligt men om du vill vara mer kreativ eller kanske har en jobbtitel som inte motsvarar vad du levererar går det utmärkt att skriva ett par nyckelord som sammanfattar vad du skapar för värde.

3. Personlig sammanfattning
Här får du fria tyglar att med ord beskriva dig själv och dina prestationer. Ta chansen och förklara vilket värde du skapar och vilka problem du löst istället för att skriva ett klassiskt personligt brev. Du vill att läsaren ska engageras och känna att du är passionerad för vad du gör. Helst ska läsaren förstå att du skulle kunna erbjuda denne samma sak. En punktlista är smart att avsluta med där du får med det viktigaste. En lång uppsats har ingen tid att läsa. Tänk på att använda rätt nyckelord för din bransch eller ditt intresseområde så boostar du dina sökresultat.

4. CV och rekommendationer på din LinkedIn-profil
Skapa ditt CV precis som du skulle om du sökte jobb på vanligt vis men se till att lägga till en kommentar om vilken typ av uppgifter du genomfört, hur du arbetat och andra detaljer som väcker listan till liv. Försök också få kunder, chefer och kollegor att rekommendera dig. Börja med att skriv en rekommendation om dem så kommer de snart att göra samma sak för dig. Du kan också använda den inbyggda funktionen för att be om en rekommendation.

5. Endorsements på LinkedIn
Lista dina färdigheter och se hur dina kollegor, kunder och andra intygar din kompetens. Desto fler som håller med om att du kan något, desto trovärdigare blir det.

6. Lägg till en film
En film kan väcka din profil till liv och göra att den sticker ut från mängden. Kanske har du en film där du föreläser eller så skapar du casefilmer utifrån uppdrag du genomfört. PDF:er, presentationer, dokument och bilder går också att lägga till för att bevisa din kompetens inom ditt gebit.

Att göra lista för en komplett profil: hygienfaktorerna
LinkedIn rekommenderar att du lägger upp minst det som finns listat nedan för att din profil ska anses vara komplett:

  • Nuvarande yrke och position med beskrivning
  • Två tidigare jobb med beskrivning
  • Utbildning
  • Minst fem skills/färdigheter som andra kan intyga att du kan
  • En profilbild
  • Minst 50 personer i nätverket
  • En sammanfattning av dig själv
  • Exempel på projekt/arbetsuppgifter

Har du frågor eller vill du ha fler tips? Du får gärna länka till din profil om du vill skapa kontakt eller vill att jag ska komma med feedback på den! Skicka gärna ett mail till mig på hello@kapybaramedia.se

// Wilda

Leave a comment

Your email address will not be published.


*