Wil

Danilsson

Börjar ditt gröna hjärta alltid slå snabbare när blomlökarna äntligen kommer fram med huvudet ovanför marken? Efter en lång vinter är det ofta tecknet på en annalkande vår. Tyvärr är det alltid ett slut på blomningen. Än sen då? Kan man bara låta de bleka blomlökarna ligga kvar i jorden till nästa år? Du läser det här.

Så här gör man med bleka blomlökar
Vårlökar
Du kan plantera vårlökar på hösten innan den nya trädgårdssäsongen, gärna mellan september och december, och innan den första frosten. Om jorden är för blöt är det bättre att vänta ett tag. Annars kan lökarna ruttna.

Alla vårlökar blommar förstås inte samtidigt. Tar du hänsyn till detta och planterar olika lökar kommer du att ha färg i din bård eller blomkruka under lång tid. Här kan du läsa vilka lök som blommar och när.

Sommarblommare
Sommarlökar, som calla och dahlia, kan planteras i maj, när risken för nattfrost är över. Dessa lökar behöver värme för att växa, så var noga med att inte sätta dem för djupt i jorden. Sommarblommarna kommer upp från juli och med lite tur bjuder de på fyrverkerier i trädgården fram till oktober.

SE DENNA TRÄDGÅRDSVIDEO
Så här planterar du dahlior

Rester och känsliga glödlampor
Generellt kan man säga att förbrukade vårlökar helt enkelt kan ligga kvar i marken. Endast tulpanlökar gillar inte frostperioden och är mottagliga för sjukdomar. Det är därför smart att få upp den ur marken i tid om man vill njuta av den i flera år.

För sommarblommarna är det bäst att skörda dem – det vill säga att ta bort dem från marken – och förvara dem på ett torrt ställe. Dessa lökar är känsliga för frost och behöver lite extra kärlek för att lysa igen nästa år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *