Wil

Danilsson

De godaste grönsakerna och örterna finns alltid till hands: drömmen om varje köksprins(ar). Möjligheterna i en grönsaksträdgård är oändliga, men vad händer om du inte har en trädgård eller balkong? Då låter du bara din egen plockträdgård växa inomhus! Läs allt om en grönsaksträdgård inomhus.

Grönsaker och örter
Allt växer inte bra i huset, vissa växter behöver helt enkelt uteluften för att överleva. Här är en praktisk översikt över de godaste grönsakerna och örterna som är lätta att odla inomhus.

 • sallad
 • tomater
 • Spenat
 • Rot
 • Vitlök
 • Basilika
 • Oregano
 • Persilja
 • mynt
 • Gräslök
 • Koriander
 • Inuti vs utanför

För att skapa en grönsaksträdgård inomhus behöver du tre saker: behållare att så, rätt jord att odla i och näring för grönsaksträdgårdar. Att plantera frön inomhus är något annorlunda än utomhus. Hitta en plats för grönsaksträdgården med mycket dagsljus – oftast framför fönstret – och köp sedan lämpliga krukor. Frön behöver mycket ljus för att växa bra. Satsa på ett högt köksträdgårdsbord, fina krukor eller speciella behållare för fönsterbrädan.

Växa
Det är viktigt att frön kan gro i rätt jord. För en grönsaksträdgård inomhus används ofta så- och styckjord, vermikulit och ekologisk krukjord. Till exempel är en blandning av frö- och styckjord och vermikulit en fin jord för växter att växa i. Innan jorden går ner i behållarna, blanda först med lite vatten. Inte för mycket, en blöt jord kan börja mögla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *